Historien bag Kystvejen 7

I 1895 anmodede tømrermester S. Nielsen kommunen om tilladelse til at opføre en fireetages beboelsesbygning på matrikel 872b og 873b, som han begge ejede. Matriklerne var smalle, og Nielsen var derfor interesseret i at bygge én ny, stor bygning, der overlappede begge. Kommunen godkendte projektet samme år

Den 2. april 1895 kunne man i Aarhus Stiftstidende læse en artikel om ”fremtidens Aarhus”. Avisen berettede, at tømrermester S. Nielsen samme dag havde købt begge ejendomme på Mejlgade 30 og 32 for ca. 35-36.000 kr.

 

Begge ejendomme havde grunde, der gik ned til Kystvejen, og det var ifølge avisen Nielsens mening at opføre en stor flot bygning med dyre lejligheder på stykket ned til kysten. Ejendommens lejligheder skulle blive udstyret med ”al Nutidens Komfort”.

 

Tidligere fandtes to byhuse på de matrikler, hvor Kystvejen 7 i 1895 skulle blive opført. Her boede i 1834 f.eks. to vognmænd på matriklerne. I 1845 var en høker flyttet ind i det ene hus, mens der fortsat var vognmandsforretning i det andet. Der lå en vognmandsforretning på adressen helt op til slutningen af 1800-tallet. Derudover fandtes en mælkehandler, tømrer, bødker, klejnsmed, malermester, jernbaneassistent, karetmagere og flere arbejdsmænd på matriklen i anden halvdel af 1800-tallet.

 

Før den nuværende bygnings opførelse i 1895, var adressen forbeholdt arbejdere, der både boede og drev deres erhverv fra matriklen. Da Kystvejen 7 blev opført, flyttede de velstående aarhusborgere ind i stedet. Dette var en tendens, der generelt sås ved havnefronten i takt med den industrielle og økonomiske udvikling i byen.

 

Med anlæggelsen af Kystvejen i 1871 havde gadens beboere udsigt til Aarhusbugten og kunne spadsere langs den nylagte kystvej ad den lille sti, der lå mellem gaden og havet. Kyststrækningen blev ikke længere kun forbundet med havnen, handel og industri, men var nu også et attraktivt område til beboelse for nogle af byens velbemidlede.

Serapions-Ordenen tager over

 

Byggeselskabet Pion blev stiftet den 28. september 1926 af nogle brødre fra Serapions-Ordenens Aarhus-Loge, Sct. Stephan. Formålet med stiftelsen var at erhverve eller opføre en bygning, hvor Logen kunne afholde sine møder.

 

Den 12. april 1938 blev Kystvejen 7 købt af fru Elfrida Jensen, der med datidens sprogbrug i det betingede skøde blev benævnt som "Sælgerinden". Efter en større ombygning, hvor bl. a. den særlige Logesal blev etableret, var der indvielse den 20. november 1938. Arkitekt Ali Rasmussen stod for indretningen.

 


Den 15. januar 1945 overtog tyskerne bygningen – smed Logen og lejerne ud og indrettede lazaret. Knapt et halvt år senere – den 15. juni – kunne Logen igen overtage bygningen, men nu i en sørgelig forfatning. Efter istandsættelse kunne brødrene igen åbne en ny sæson den 15. september.


I årene efter krigen oplevede Serapions-Ordenen betydelig tilgang, og i Aarhus havde Logen så mange brødre, at man i 1964 besluttede at dele Logen i to ved stiftelse af Logen Clementia.

 

De to Loger har siden samarbejdet om den løbende drift, vedligeholdelse og udlejning af Kystvejen 7 via Logernes fælles ejendomsselskab, Pion A.m.b.A.

 

Omkring 2010 måtte man sande, at ejendommen efterhånden var blevet nedslidt og utidssvarende, og der blev derfor igangsat en undersøgelse af, hvordan ejendommen kunne bringes ’up to date’. Dette arbejde førte til, at der i 2012 blev foretaget en gennemgribende renovering med opdeling af lejligheder, etablering af elevatortårn i gården samt svalegange og altaner på bagsiden af bygningen.

 

Udover at huse de to Loger indeholder ejendommen i dag 9 beboelseslejligheder.

Om Serapions-Ordenen samt Logerne Sct. Stephan og Clementia


Serapions-Ordenen er en dansk broderorden, der er stiftet den 2. marts 1888 af cand.jur. Peter Rasmussen, København. Ordenen omfatter 19 Loger fordelt rundt i hele Danmark – herunder de to Loger i Aarhus.

Logen Sct. Stephan


- er stiftet den 28. marts 1905. Logen udspringer af en lille lokal Aarhus-loge, Hermanda-ordenen. Denne var imidlertid for lille til at kunne fungere ved egen kraft, og man søgte derfor samarbejde med Serapions-Ordenen i København. Logen Sct. Stephan blev på denne måde den anden loge i Ordenen, og Logen blev til en start navngivet ’Underlogen’.

Logen Sct. Stephan mødes hver onsdag kl. 19:00 på Kystvejen 7 og du kan læse mere og kontakte logen her

Logen Clementia


- er stiftet den 10. oktober 1964 og udspringer som nævnt ovenfor af Logen Sct. Stephan.

Denne ’nye’ Aarhus-loge har i den grad vist sig stærk og levedygtig, for den har gennem årene vist betydelig fremgang og har de seneste år været en af de største Loger i Serapions-Ordenen.

Logen Clementia mødes hver torsdag kl. 19:00 på Kystvejen 7 og du kan læse mere og kontakte logen her:

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om logerne!

 

Kildehenvisninger:

Aarhus-Wiki og Serapions-Ordenen